Przepis na ciasto z Michałkami

Są słodycze, na które nie sposób się nie skusić. Do takich rarytasów zaliczamy na przykład apetyczne cukierki michałki. Jak się okazuje świetnie smakują nie tylko solo, ale również wykorzystane jako składnik do deserów, ciast i tortów.

Jak wykorzystać michałki do zrobienia apetycznych deserów?

Tort musi być słodki. Taki właśnie jest proponowany przez nas „michałkowy” wypiek. Ciasto idealnie sprawdzi się w roli prezentu imieninowego. Możemy podarować go np. ukochanemu Michałowi, ale nie tylko. Na pewno posmakuje wszystkim amatorom słodyczy. Przygotuj więcej porcji bo szybko znika z talerzy.

Przepis na tort z michałkami

Składniki na biszkopty: 5 jajek, pół szklanki cukru, 30 g cukru waniliowego, 1/4 szklanki mąki pszennej, 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej.

Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek. Przygotować mikser i ubić na sztywno. Dodać cukier ciągle ubijając. Na koniec dodać żółtka wciąż ubijając. Mąki wymieszać i dodać do ciasta. Pomieszać. Na tortownicy wyłożyć papier do wypieków. Przelać ciasto. Piec w 160 stopniach przez 40 minut. Ciasto będzie gotowe, kiedy włożony do niego patyczek będzie suchy. Wyjąć z piekarnika, ostudzić, przekroić na połowę. Możemy też upiec dwa osobne biszkopty.

Składniki na masę kokosową: pół litra mleka, pół szklanki cukru, 200 g masła, 250 g wiórków kokosowych, 16 g cukru waniliowego.

Przygotowanie: Mleko zagotować z cukrem. Dodać cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać. Wsypać kokos. Stopniowo dodawać masło.

Składniki na masę czekoladową; 500 g serka mascarpone , 250 ml śmietany kremówki , 200 g czekolady gorzkiej, roztopionej w kąpieli wodnej, białe michałki.
Przygotowanie: Serek i śmietanę zmiksować przy użyciu miksera. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić. Dodać do masy. Drobno posiekać cukierki michałki. Dodać do masy, wymieszać.

Przygotowanie tortu:
Pierwszy blat wyłożyć na paterę. Nasączyć delikatnie wódką. Wyłożyć krem kokosowy. Następnie przełożyć kremem czekoladowym.  Ponownie nałożyć krem kokosowy. Posmarować masą czekoladową. Nałożyć drugie ciasto. Nasączyć alkoholem. Docisnąć. Posmarować resztą masy kokosowej i czekoladowej. Udekorować kawałkami cukierków michałków. Smacznego!!!

(Wpis przeczytało łącznie 272 osób, dziś było to 1 osób )