Rolada z sera żółtego z pieczarkami

rolada-serowa-z-pieczarkamiBez wątpienia żółty ser może mieć rozmaite zastosowania. Jada się go samodzielnie, z pieczywem, w różnych daniach czy sałatkach. Poza tym można oczywiście wybierać w serach miękkich, półtwardych i twardych, ostrych i łagodnych, pełnotłustych i odtłuszczonych. Smakosze lubią właściwie je wszystkie i dobrze wiedzą jakie gatunki najlepiej stosować do określonych potraw; który ser najlepiej nadaje się do zapiekania, a który do wykonania apetycznej rolady.

Żółty ser ma sporo kalorii i tłuszczu. Z drugiej jednak strony jest bogatym źródłem wapnia oraz innych składników mineralnych i witamin. Na pewno warto jeść żółty ser, ale z umiarem. Dlatego najlepiej wykorzystywać go do naprawdę specjalnych potraw czy przystawek, takich chociażby jak rolada serowa z pieczarkami. Do jej przygotowania potrzeba pół kg żółtego sera, z pewnością odpowiednia będzie tutaj gouda. Nie jest to bardzo drogi ser, a dość łatwo przyjmuje konsystencję niezbędną do przygotowania rolady. Są dwa sposoby na sprawienie, żeby żółty ser odpowiednio zmiękł. Jeden z nich polega na starciu sera na tarce o grubych oczkach, a następnie wysypianiu go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ser należy wstawić do piekarnika rozgrzanego do 90°C i pozostawić tam około 10 minut. Chodzi o to, żeby starty ser stworzył jednolita masę, ale żeby się nie przypiekł. Inny sposób na to by ser żółty stał się odpowiednio miękki i plastyczny to włożenie go do garnka z wrzącą wodą. Ogień pod garnkiem nie powinien być zbyt duży. Chodzi tylko o to, żeby utrzymać wysoką temperaturę wody. Garnek należy przykryć i sprawdzać co jakiś czas czy ser jest już miękki również w środku. W tym celu trzeba go nakłuwać. Następnie wyjmuje się go z wody i rozwałkowuje na grubość około 1 cm.

Do rolady z sera żółtego z pieczarkami potrzebne jest też odpowiednie nadzienie. Należy przygotować je wcześniej, bo powinno być nałożone na miękki ser od razu po jego przygotowaniu. W przeciwnym razie ser zacznie twardnieć i nie będzie dało się go zrolować. Nadzienie robimy w następujący sposób: około pół kg pieczarek czyścimy i drobno kroimy. Następnie dusimy je na łyżce masła aż całkiem zmiękną. Dodajemy sól i pieprz. Poza tym można dorzucić trochę szynki, ogórka konserwowego i natkę pietruszki. Niektórzy dodają też około 20 dag serka topionego. Masę wykładamy na ser i rozprowadzamy po całej jego powierzchni. Potem trzeba zwinąć ser w rulon i owinąć folią. Jeśli ser był pieczony na papierze do pieczenia to używa się go zamiast folii. Roladę  wkładamy do lodówki. Po kilku godzinach ser będzie znów twardy, a rolada nie będzie się rozpadać podczas krojenia. Można ją podawać jako przystawkę z żurawiną. Tak przyrządzony ser dobrze smakuje z winem.

(Wpis przeczytało łącznie 426 osób, dziś było to 1 osób )