Co można przygotować z parówek?

Na rodzinną kolację warto serwować smaczne i pożywne dania z parówek, na które przedstawiamy kilka łatwych i sprawdzonych przepisów do samodzielnego wypróbowania.

Proste i sycące potrawy z pewnością przypadną do gustu wszystkim domownikom, zarówno dzieciom jak dorosłym oraz gościom i znajomym, którzy przecież nierzadko uczestniczą w wystawnych kolacjach.

PARÓWKI ZAPIEKANE
składniki: 4-5 parówek drobiowych, 20 dkg żółtego sera, cebulka zielona, łyżka oliwy
sposób przygotowania: parówki ugotować i przekroić wzdłuż. Ułożyć na parówkach starty na cienkich oczkach żółty ser. Podczas smażenia na oliwie posypać z wierzchu zieloną cebulką. Podawać na gorąco z jasnym pieczywem.

PARÓWKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM
składniki: opakowanie gotowego ciasta francuskiego, 3-5 parówek cielęcych, 15 dkg żółtego sera
sposób przygotowania: ciasto francuskie pokroić na niewielkie kwadraty. Wewnątrz każdego z nich ułożyć po jednej parówce i po plastrze żółtego sera. Ciasno zawinąć i zapiekać przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.

PARÓWKI W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM
składniki: 2-3 jajka, szklanka mleka, szklanka mąki pszennej, 8 parówek cielęcych, 3 łyżki bułki tartej, olej, sól
sposób przygotowania: z mąki, mleka, jajek i odrobiny wody przygotować ciasto na naleśniki. Na rozgrzanym oleju usmażyć około 8-10 naleśników. Parówki obrać, przekroić wzdłuż i ułożyć na naleśniku. Dodać żółty ser. Opanierować w mące, jajku i bułce tartej z przyprawami (słodką papryka, bazylią, oregano – do wyboru) i podsmażyć na patelni na rumiano.

SYCĄCA POTRAWKA Z PARÓWEK
składniki: 5-6 parówek, 2 cebule, puszka kukurydzy konserwowej, puszka czerwonej fasoli, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, łyżeczka chilli, olej, sól, pieprz
sposób przygotowania: cebulę drobno posiekać, parówki pokroić w plasterki i podsmażyć na oleju na rumiano. Dodać odsączoną kukurydzę, fasolę z zalewą i koncentrat pomidorowy. Całość dusić około 10-156 minut. Doprawić do smaku przyprawami. Podawać z jasnym pieczywem. Potrawa na kolację gotowa.

Smacznego!

(Wpis przeczytało łącznie 176 osób, dziś było to 1 osób )