Specjały kulinarne kuchni kanaryjskiej

kuchnia na teneryfieOczywiście, kuchnia kanaryjska nie jest tak wyszukana jak kuchnia hiszpańska. Z pewnością, przygotowuje się ją w bardzo prosty sposób, głównie opiera się na rybach i owocach morza, mięsie dostępnym na wyspie.

Najbardziej typowym daniem są ziemniaki gotowane w łupinach w osolonej wodzie (papas arrugadas), które należy spożywać z mojo (sosy z dodatkiem czosnku, oliwy, octu, soli i tradycyjnych przypraw). Mogą one stanowić przystawkę albo dodatek do dania głównego. 
Równie popularne są wszelakiego rodzaju zupy rybne, często podawane z warzywami. Natomiast sama ryba może być smażona na grillu lub pieczona na patelni.

Popularne dania Teneryfy  – najczęściej turyści kosztują smaczną vieję, morenę czy sardynki lub bacalao encebollado (dorsz zapiekany w cebuli). Osoby, które nie przepadają za rybami, mogą kosztować licznych dań mięsnych przygotowywanych często z warzywami, wyśmienita jest przede wszystkim pieczeń z koźlęcia, polecenia jest także wart marynowany królik.

Poza tym wiele wysp słynie ze smacznych serów kozich, owczych czy krowich, które często wraz z owocami morza (wśród, których najbardziej znane są chopitos, calamares, chipirones- odmiany kałamarnic i langostinos) pełnią funkcję przystawek (tapas). Na stołach także nie brakuje licznych sałatek i warzyw, czarujących cudownym aromatem niezwykłych przypraw.
Bezwzględnie trzeba także skosztować croqueatas, ale nie dajmy się zmylić nazwie, gdyż danie w niczym nie przypomina polskich krokietów. Owszem, zapiekane są one w bułce tartej, ale nadziewane są szpinakiem, grzybami, rybą, szynką, mięsem, w zależności od naszych preferencji smakowych. Jednym słowem palce lizać.

Do specjałów  Kuchni Wysp Kanaryjskich można także zaliczyć arepa – który poniekąd przypomina hamburgera, więc to danie przypadnie z pewnością do gustu miłośnikom fast foodów. Trzeba wspomnieć o tym, że bułka jest kukurydziana, a jej zawartość może tworzyć naprawdę wszystko, począwszy od mięsa, owoców morza, a skończywszy na serach czy warzywach.

Natomiast najstarszą tradycyjną potrawą jest chyba gofio (mąka z mieszanych zbóż, często z domieszką kukurydzy – dla pierwotnych mieszkających pełniła funkcję chleba). Może być dodatkiem do zupy jarzynowej bądź można do niego dodać migdały i figi i spożywać jako deser. Ale nie każdemu ta potrawa przypada do gustu, ponieważ trochę przypomina papkę z chleba.
Jeśli chodzi o pyszne desery to najpopularniejsze są bienmesabe (wykonany na bazie miodu i migdałów), karmelowy flan czy też franbollo (kasza z mlekiem), więc wielbiciele słodkości mają w czym wybierać.

Natomiast wśród napojów prym wiedzie dobrej jakości woda mineralna, granizado di limon (mrożony napój stworzony z wody i soku z cytryny z domieszką cukru, swą konsystencją przypominający shake’a), tradycyjne piwo Dorata czy wino (podawane do większości posiłków). Dla smakoszy kolorowych, słodkich trunków warty polecenia jest także bananowy likier cobana czy poncz Sangria.

Na koniec warto dodać, że kuchnia kanaryjska jest tak wyśmienita, że trudno powstrzymać się od kosztowania jej przysmaków, gdyż kusi niejednego turystę swoimi oryginalnymi specjałami.

(Wpis przeczytało łącznie 182 osób, dziś było to 1 osób )