Chlebek wielkanocny do koszyczka

chlebek-do-swiecenia„Chleba naszego powszedniego daj nam dzisiaj…” Od wieków chrześcijanie tymi słowami pokornej modlitwy wypraszają u Boga zapewnienie dostatniego życia. To właśnie obfitość chleba miała być wyznacznikiem boskiego błogosławieństwa, a jego brak jednoznaczny był z nieuchronnym głodem i nędzą. Jego najgłębsze, z religijnego punktu widzenia, znaczenie odnosi się do Eucharystii czyli Ciała Chrystusa. Jednak symbol ten nie ma wyłącznego źródła i jedynego odniesienia w tradycji judeochrześcijańskiej. Bowiem zgodnie z wierzeniami ludowymi wielu kultur, chleb ma właściwości nie tylko życiodajne, ale nawet magiczne.

W polskiej tradycji przez wieki uznawany był za rzecz świętą; wiązało się z nim wiele obrzędów, z których część przetrwała do dziś w niemal niezmienionej formie. Jednym z nich jest zwyczaj dołączania chleba do zawartości koszyka wielkanocnego święconego w Wielką Sobotę, co zagwarantować ma pomyślność i dobrobyt w rodzinie. Dawniej wypiekany przez gospodynie w domowych piecach, wedle sprawdzonej receptury zapewniającej niepowtarzalny smak i aromat; dziś najczęściej kupowany jako gotowy produkt.
Warto jednak chociaż raz w roku powrócić do tej tradycji i samodzielnie upiec chlebki wielkanocne do koszyków swoich bliskich. Oto prosty przepis:

Składniki:
80 dag mąki pszennej, 8 dag świeżych drożdży, 1 szklanka letniego mleka, 1 szklanka letniej wody, 1 jajko, 1 białko z jajka,1 łyżka cukru, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka maku
Sposób przygotowania:
Do jednego naczynia wlewamy mleko i wodę; dodajemy cukier i drożdże; dokładnie mieszamy. Do dużej misy wsypujemy połowę mąki (40 dag) , do której stopniowo dolewamy przygotowany wcześniej roztwór. Wyrabiamy ciasto przez ok. 15 minut do momentu, aż przestanie kleić się do rąk, po czym odstawiamy je na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu, ponownie wyrabiamy ciasto dodając resztę mąki i sól. Następnie dzielimy na 8 równych części, z których formujemy kuleczki. Obtaczamy je w mące i odkładamy do ponownego wyrośnięcia. Po 15 minutach wykładamy je blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika, nożem nacinamy na chlebkach krzyżyki, malujemy pędzelkiem zamoczonym w białku jajka, a wierzch posypujemy makiem. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 200 stopni C.

(Wpis przeczytało łącznie 191 osób, dziś było to 1 osób )