Indyjska kuchnia uliczna czyli Madras

Kuchnia indyjska jest jedną z najbardziej znanych sztuk kulinarnych na całym świecie. Obejmuje ona dodatkowo kuchnię hinduską, więc o tym także powinniśmy pamiętać, wybierając się do Indii i kosztując tamtejszych przysmaków. Indie to kraj niesłychanie urokliwy oraz kolorowy, co można zauważyć praktycznie wszędzie. Tyczy się to zarówno indyjskiej architektury, jak i kuchni, wyjątkowo smacznej.

Na powstanie sztuki kulinarnej Indii złożyło się niewątpliwie wiele czynników. Indie właściwie po dziś dzień zamieszkiwane są przez dość różnorodne narodowości oraz społeczności, więc można tu zetknąć się z prawdziwą kulturową mozaiką. Duży wpływ na tutejszą kulturę miała także religia, która miała też znaczenie na odżywianie się mieszkańców indyjskiego państwa. Kuchnia indyjska na całym świecie znana jest obecnie przede wszystkim z dość specyficznych produktów oraz przypraw, które stosowane są tu na szeroką skalę.

Na szczególne zainteresowanie zasługuje również wyjątkowa kuchnia uliczna Indii, z którą jako turyści możemy się tu zetknąć.

Indyjska kuchnia uliczna, zwana też Madrasu charakteryzuje się przede wszystkim dość specyficznymi daniami, a właściwie przekąskami. Potrawy tej kuchni przyrządzane są najczęściej w specjalnie zaprojektowanych piecach, nazywanych tutaj tanduri. Są to duże piece w kształcie kotła, które wytwarzane są głównie z gliny.

W takim piecu przygotowywane są dania kuchni ulicznej, a największą zaletą stosowania tych pieców jest fakt, iż potrawy mogą być w ten sposób przyrządzane niezwykle szybko. Takie piece stosowane są także do wypiekania indyjskiego pieczywa, które być może również będziemy mieli okazję skosztować, będąc w Indiach. Zarówno w kuchni ulicznej, jak i w tej zwykłej sztuce kulinarnej możemy zetknąć się z szeregiem charakterystycznych składników, stosowanych do przygotowywania dań.

Najczęściej wykorzystywane produkty to między innymi mąka z ciecierzycy, sklarowane masło, mleko kokosowe oraz woda tamaryndowa. Z takich półproduktów wykonywane są najbardziej specyficzne dania kuchni indyjskiej. W Indiach bardzo często możemy zetknąć się z takimi potrawami, jak owoce smażone w cieście, dość często serwowana jest tu również zupa z soczewicy oraz przepyszne trójkątne pierożki. Pomiędzy zwiedzaniem największych atrakcji turystycznych Indii, takich jak Brama Indii czy Zabytkowa Siedziba Parlamentu, warto więc znaleźć również nieco czasu na kosztowanie indyjskich specjałów.

(Wpis przeczytało łącznie 123 osób, dziś było to 1 osób )