Jak zrobić sok pomidorowy?

Z pewnością wiele osób od czasu do czasu pija smaczny, własnoręcznie przygotowany lub kupny sok pomidorowy. Czy jednak zdajecie sobie Państwo sprawę, jakie ważne dla zdrowia i dobrego samopoczucia składniki zawierają domowe soki i przeciery ze świeżych pomidorów?

Aby dowieść najważniejszych, zdrowotnych właściwości soków pomidorowych przygotowaliśmy specjalnie dla Państwa kompendium wiedzy, z którego możecie się dowiedzieć między innymi dlaczego sok pomidory leczy kaca oraz jak wspomaga odchudzanie.

W soku pomidorowym obok dodatkowych, aromatycznych przypraw wzmacniających jego smak, znajdują się również tak zwane likopeny, które dezaktywują szkodliwe, wolne rodniki. Dzięki temu sok pomidorowy ma niebanalne znaczenie dla profilaktyki nowotworów, dlatego też zalecamy jego spożywanie co najmniej kilka razy w tygodniu. Co więcej, przetwory z pomidorów, szczególnie te domowej roboty, zawierają również mnóstwo niezbędnych dla zdrowia i atrakcyjnego wyglądu skóry witamin oraz składników takich jak potas czy żelazo.

Dzięki obecności tych substancji, sok pomidorowy pomaga uchronić się przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych, powodujących przedwczesne starzenie się skóry, wzmacnia wzrok oraz dotlenia nasze naczynia krwionośne, usprawniając cały układ krążenia. Z kolei zawarty w soku z pomidorów potas skutecznie pomoże zwalczyć objawy porannego kaca.

Wielu lekarzy poleca picie soków pomidorowych nie tylko osobom przebywającym na restrykcyjnych dietach, podczas których nasz organizm narażony jest na wypłukiwanie niezbędnych substancji, ale również osobom, pragnącym profilaktycznie zadbać o serce. Pragnąc więc uchronić się przed chorobami cywilizacyjnymi, powinni Państwo regularnie pijać zdrowe i smaczne soki pomidorowe, najlepiej bez dodatku konserwantów i sztucznych barwników. Ze swojej strony polecamy więc wybór w szczególności produktów Dawtona, cieszących się od lat uznaniem zarówno konsumentów jak i lekarzy.

Pragnąc jednakże samodzielnie przyrządzić zdrowy sok ze świeżych pomidorów, możecie Państwo z powodzeniem wykorzystać nasz łatwy i szybki przepis. Do jego wykonania potrzebować będą Państwo około 2 kilogramów świeżych, dojrzałych pomidorów, szczypty soli i odrobiny cukru. Sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w ćwiartki pyszne pomidory należy dokładnie przetrzeć przez drobne sitko lub zmiksować. Po przecedzeniu z nasion należy jeszcze doprawić do smaku… i gotowe!

(Wpis przeczytało łącznie 279 osób, dziś było to 1 osób )