Jak zrobić grecką sałatkę?

Śródziemnomorskie, lekkie i wyśmienite sałatki od lat cieszą się uznaniem coraz więcej podróżujących po Europie Polaków. Jednakże coraz częściej okazuje się, iż rodzimych w książkach kucharskich oraz internetowych przepisach znaleźć można niepoprawne, niedopuszczalne wręcz w greckiej kuchni składniki, takie jak choćby zielona sałata, kapusta pekińska czy kukurydza konserwowa.

Nierzadko spotkać się można również z przepisami zawierającymi sos czosnkowy, który u rodowitych Greków okazuje się być dodatkiem absolutnie nie do przyjęcia.

Zastanawiają się teraz Państwo jak wykonać tradycyjną, klasyczną sałatkę grecką, idealną na upalne dni, rodzinne grille lub jako dodatek do zdrowych ryb i aromatycznych mięs? Podpowiadamy więc, jakich, oryginalnych i polecanych składników i wonnych przypraw użyć, by nasza śródziemnomorska sałatka nawet w najmniejszym stopniu nie odbiegała od uznanych, sprawdzonych i oryginalnych greckich przepisów.

Do wykonania klasycznej sałatki greckiej będą nam potrzebne następujące składniki, które znajdziemy w każdym sklepie spożywczym:
– opakowanie sera feta (około 200-250 gram),
– główka kapusty lodowej,
– świeży, zielony ogórek,
– czerwona cebulka,
– 2 niewielkie pomidory.
– słoiczek zielonych lub czarnych oliwek (według gustu),
– oliwa z oliwek,
– sól,
– pieprz.
Celem przygotowania wyśmienitej i oryginalnej sałatki greckiej, na początek powinniśmy starannie pokroić wymienione składniki. Na początek należy delikatnie porwać na małe kawałki sałatę lodową. Następnie obieramy ogórka i przekrajamy wzdłuż tak, żeby wyszły nam połówki plasterków. Pomidorki z kolei kroimy na kawałeczki, natomiast cebulę – w piórka. Oliwki pozbawiamy pestek i kroimy na pół. Wszystkie te składniki układamy warstwowo na przygotowanej w naczyniu sałacie lodowej. Na koniec kroimy ser feta w grubą kostkę i układamy na wierzchu sałatki. Całość polecamy oliwą z oliwek i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Warto zaznaczyć, iż sałatki greckiej nie powinno się mieszać, ponieważ mokry ser z pewnością przyklei Siudo naczynia, co będzie dość problematyczne i mało efektowne. Sałatkę podawajmy zaraz po wykonaniu, aby zachować maksymalną świeżość warzyw i sera feta. Sałatkę można podawać do wędzonych ryb, grillowanych mięs lub jako zdrową przekąskę na ciepłe, letnie dni.
ŻYCZYMY SMACZNEGO!

(Wpis przeczytało łącznie 178 osób, dziś było to 1 osób )