Charakterystyka kuchni kolumbijskiej

potrawy-kolumbiaJeśli zdecydujemy się na odwiedzenie Kolumbii, z całą pewnością musimy poznać nie tylko najbardziej znane muzea czy kościoły: świętego Franciszka, Ignacego, Klary. Chociaż Kolumbia jest przepełniona historycznymi zabytkami, to państwo to słynie także z wyjątkowo smacznej kuchni. Trzeba wiedzieć, że sztuka kulinarna tego zakątka świata składa się z wielu wpływów.

Najbardziej wyraźne są wpływy kuchni afrykańskiej, indiańskiej oraz europejskiej. Trudno natomiast znaleźć potrawę, która byłaby daniem typowo kolumbijskim.

Sztuka kulinarna Kolumbii opiera się w głównej mierze na warzywach. Podstawą zdecydowanej większości potraw przygotowywanych w tym regionie świata są ziemniaki, ryż oraz kukurydza. To właśnie te składniki są najbardziej charakterystyczne dla kuchni kolumbijskiej, ale wiele dań przyrządzanych jest także z dodatkiem różnego rodzaju roślin strączkowych. W wielu przepisach możemy odnaleźć groch, soczewicę, fasolę, a także cebulę, pomidory oraz szczypiorek. W Kolumbii bardzo popularne są przede wszystkim potrawy grillowane. Co więcej, to południowoamerykańskie państwo słynie z rozmaitych festynów oraz uroczystości, w trakcie których serwowane są właśnie grillowane posiłki. Jeśli więc jesteśmy miłośnikami grillowanych dań, to kolumbijska kuchnia z całą pewnością powinna przypaść nam do gustu. Najczęściej grillowana jest wołowina oraz wieprzowina.

W wielu lokalach w Kolumbii o podaje się także grillowane żeberka oraz rozmaite kiełbasy, takie jak chociażby kaszanka. Jeśli zdecydujemy się na Sylwester w Kolumbii czy odwiedzenie tego państwa w jakimkolwiek innym czasie, warto też wiedzieć, że potrawy mogą nieco różnić się od siebie pod względem regionalnym. W regionie Bogoty przykładowo najbardziej rozpowszechnionym daniem jest zupa z kurczaka, do której dodaje się kukurydzę, ziemniaki, awokado oraz różnorodne lokalne zioła. W pozostałych zakątkach Bogoty natomiast znacznie częściej są serwowane zupy przyrządzane na bazie warzyw bulwiastych.

Kuchnia kolumbijska to duża mnogość rozmaitych dań, które są niezwykle aromatyczne oraz smaczne. Warto też wiedzieć, że najczęściej używanymi dodatkami do przygotowywania różnych potraw są kapary oraz śmietana. Dzięki nim potrawy zyskują wspaniały smak, natomiast ich aromat często jest podkreślany przy pomocy regionalnych ziół, które także pełnią ważną rolę w kuchni kolumbijskiej. Będąc w Kolumbii warto też spróbować smakowitych owoców, takich jak: ananas, marakuja, gwajawa oraz gulupa.

(Wpis przeczytało łącznie 745 osób, dziś było to 1 osób )