Luksusowa sałatka z łososiem

W czasie świąt zapewne każda gospodyni domowa chce zaskoczyć swoich najbliższych jak najbardziej wykwintnymi potrawami. Obok klasycznych dań świątecznych na stołach bardzo często pojawiają się różnego rodzaju sałatki oraz surówki. W jaki sposób przyrządzać te potrawy, by zadowalały podniebienia nawet najbardziej wyrafinowanych smakoszy?

Przepisy na sałatki na święta są bardzo różne. Dobra sałatka jarzynowa niekoniecznie musi składać się z ziemniaków, marchewki i z zielonego groszku. Tego rodzaju potrawy możemy komponować z wielu różnych warzyw, dobierając je w zależności od pory roku lub naszych własnych upodobań. Jeśli chcesz zaskoczyć gości naprawdę smakowitą przekąską, możesz przygotować luksusową sałatkę z łososiem, która będzie jednocześnie zdrowym i pełnowartościowym posiłkiem.

Taką sałatkę przygotujesz z trzystu gramów łososia, dwustu gramów szparagów, z jednego mango, jednej cebuli, łyżeczki oliwy z oliwek, łyżeczki musztardy oraz z połowy szklanki jogurtu naturalnego. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy pokrojonego na drobne kawałki łososia. W rondelku z gorącą wodą blanszujemy szparagi, po czym odstawiamy je do wystudzenia. Łososia, cebulę oraz pokrojone mango przekładamy do salaterki. Dodajemy szparagi. Do małej miseczki wlewamy jogurt naturalny, musztardę, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

Przygotowanym sosem polewamy odświętną sałatkę i wstawiamy ją do lodówki. Możemy ją podawać gościom z chrupkim pieczywem.

Z łososia można przygotowywać wiele różnych sałatek, które doskonale sprawdzają się zarówno w czasie domowych przyjęć świątecznych, jak i na sylwestrowych imprezach. Decydując się na organizację imprezy z okazji przywitania Nowego Roku, gościom możemy podać także inne sałatki sylwestrowe: z kabanosem lub wędliną. Smakowitą świąteczną sałatką, którą można serwować z różnych okazji jest także warstwowy gyros z kurczakiem lub tuńczykiem.

Sałatki stanowią niewątpliwie bardzo znane przekąski, ale jeśli chcemy przyrządzać je w naprawdę smakowity sposób, nie możemy zapomnieć także o sosach. Sosy oraz dipy są nieodłącznymi dodatkami wielu sałatek i surówek. Oczywiście nie zawsze musi to być klasyczny sos tatarski z pieczarkami. Sosy można przyrządzać także z dodatkiem szczypiorku, rzeżuchy czy nawet ogórków konserwowych. Szczególnie smaczne są sosy przygotowywane na bazie majonezu i musztardy, ale jeśli zależy nam na tym, by przyrządzić nieco mniej kaloryczną sałatkę, wówczas warto majonez zamienić na zdrowy jogurt naturalny.

(Wpis przeczytało łącznie 109 osób, dziś było to 1 osób )