Przepis na chińską zupę z grzybami mun

przepis na grzybyW sezonie grzybobrań lasy pełne są pachnących borowików, podgrzybków, kurek i maślaków, a grzyby te można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Są ludzie, którzy wolą tradycyjną zupe grzybową.Jednak dla smakosza grzybów i poszukiwacza nowych, oryginalnych smaków to zdecydowanie za mało. Nic dziwnego, że coraz więcej ludzi sięga po grzybowe smaki z innych krajów, czy nawet kontynentów, w tym po grzyby mun.

Są one znane i powszechnie używane w kuchniach dalekiego wschodu, a zwłaszcza w Chinach. Charakteryzują się łagodnym smakiem, który nie dominuje w potrawie. Za to łatwo przechodzą smakiem innych składników dania, co pozwala skomponować ciekawy bukiet smakowy potrawy. Z tego powodu często łączy się je z ostrymi przyprawami.
Świeże grzyby mun są cienkie i elastyczne, mają konsystencję galaretki i szaro-czarny kolor. W odróżnieniu od tradycyjnych grzybów, w procesie suszenia kurczą się, jednak już dwudziestominutowe moczenie w gorącej wodzie sprawia, że zwiększają swoją objętość nawet pięciokrotnie.

W grzybach tych znajdziemy wiele potrzebnych organizmowi mikroelementów, takich jak potas, wapń, magnez, fosfor, krzem i sód. Ich dodatkową zaletą jest stosunkowo niska cena. W handlu znaleźć można grzyby mun marynowane i suszone. O ile te pierwsze dodaje się do sałatek, kanapek lub serwuje jako dodatek do drugiego dania, te drugie znajdą zastosowanie w zupie grzybowej i sosie do mięsa lub makaronu.

Mówi się, że pieczarki są polskim odpowiednikiem grzybów mun. Jeżeli więc lubimy eksperymentować w kuchni, wykorzystajmy przepis na zupę pieczarkową, zamieniając  rodzime pieczarki na grzyby mun. Poniżej natomiast prezentujemy przepis na delikatną zupę z grzybami mun.

Składniki: (na 4 porcje)
podwójny filet z kurczaka
łyżka oliwy z oliwek
garść suszonych grzybów mun
kostka bulionowa drobiowo-warzywna
duża marchewka
por (biała część)
szklanka mrożonego zielonego groszku
kopiata łyżka kiełków sojowych
sos sojowy
pół paczki makaronu sojowego
sól i pieprz

Wykonanie:
1. Grzyby namaczamy w gorącej wodzie, studzimy, kroimy w cienkie paski.
2. Filety płuczemy w chłodnej wodzie, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w kostkę. Oprószamy pieprzem i solą, smażymy na rozgrzanej oliwie.
3. Marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Razem z groszkiem wrzucamy do bulionu przyrządzonego z litra wody i kostki rosołowej, gotujemy do miękkości. Pora kroimy w plasterki, wrzucamy do bulionu razem z kurczakiem i grzybami. Zagotowujemy, mieszamy i gotujemy kilka minut.
4. Wrzucamy kiełki i makaron, ponownie zagotowujemy. Przyprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym.

Kilka porad. Jeżeli chcemy, żeby zupa miała bardziej wyrazisty smak, do bulionu dodajmy kawałek imbiru. Pamiętajmy, że zabielanie zupy to typowo polski zwyczaj, który na pewno nie sprawdzi się w kuchni dalekowschodniej. Zamiast makaronu sojowego możemy użyć makaronu ryżowego. Trzeba go wcześniej zalać wrzącą wodą, a gdy zmięknie odcedzić i pokroić. Jeżeli wykorzystujemy świeży zielony groszek, wrzucamy go do zupy z porem i grzybami

(Wpis przeczytało łącznie 80 osób, dziś było to 1 osób )