Warzywno – mięsna zupa porowa z białą kiełbasą

porowa-z-kielbasaKażdy z nas z pewnością ceni sobie smak wyśmienitych, domowych zup oraz aromatycznych i sycących polewek. Jak się jednak okazuje, codzienne dania obiadowe wcale nie muszą być nudne i szablonowe. Aby zatem mile zaskoczyć domowników lub okolicznościowych gości warto samodzielnie, krok po kroku przygotować nietypową, ale równocześnie wyśmienitą zupę z porów oraz jasnej kiełbasy.

Jarzynowa zupa z mięsem niewątpliwie okaże się strzałem w dziesiątkę, zarówno jako propozycja na rodzinny obiad, jak i okolicznościową, wykwintną przystawkę. Co więcej, własnoręczne przyrządzenie zupy porowej jest banalnie łatwe i nie zajmie nam wiele czasu, zaś wszystkie niezbędne składniki do jej zrobienia w domowym zaciszu każdy z nas z pewnością posiada we własnej kuchni.

Tania, smaczna i zdrowa zupa z porów może okazać się zatem doskonała alternatywą dla klasycznego barszczu z białą kiełbasą lub sycącego żurku. Doprawiona w łagodny lub nieco bardziej pikantny sposób polewka taka bez wątpienia przypadnie wszystkim domownikom do gustu. Warto w tym miejscu zaznaczyć jeszcze, iż danie takie jest bogatym źródłem witamin i mikroelementów, przez co świetnie sprawdzi się szczególnie w przypadku osób ceniących sobie zbilansowane menu.

Aby zatem krok po kroku zrobić takie pyszne, pierwsze danie obiadowe z jasną kiełbasą należy przygotować następujące składniki:

około 1,5 litra bulionu jarzynowego, 2 średnie marchewki, kawałek selera, korzeń pietruszki, 2-3 duże pory, 2 pęta wieprzowej kiełbasy, średnią cebulę, 3-4 ziemniaki, pęczek natki pietruszki, kubeczek śmietany 18-procentowej, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól oraz pieprz.

Przepis na porową z dodatkiem jasnej kiełbasy:

Pierwszym etapem przygotowywania zupy będzie sparzenie kiełbasy wrzątkiem. Oczywiście w niniejszym przepisie możemy uwzględnić również podsuszoną lub parzoną kiełbasę, którą należy pokroić w plasterki i podsmażyć na rozgrzanej oliwie wraz z posiekaną drobno cebulą. Do bulionu warzywnego należy dodać pokrojone w kostkę warzywa i gotować na niewielkim ogniu do miękkości. Całość trzeba dodatkowo zagęścić śmietaną, opcjonalnie wymieszaną z około dwiema łyżkami mąki pszennej. Zależnie od naszych własnych preferencji, zupę porową możemy zmiksować na jednolitą masę, wykonując tym samym wykwintny krem. Po ponownym zagotowaniu zupę należy jeszcze doprawić i podawać na gorąco z dekoracją z natki pietruszki. Smacznego!

(Wpis przeczytało łącznie 128 osób, dziś było to 1 osób )