Kuchnia galicyjska powstała na przełomie XVIII i XIX w. na terenach zaboru austriackiego. Widoczne są w niej wpływy kuchni austriackiej, czeskiej, węgierskiej, żydowskiej i niemieckiej. Nie ulega wątpliwości to, że na kształtowanie się kuchni galicyjskiej miał wpływ Kraków, stąd też często określana jest kuchnią krakowską.
Z pewnością, do najsmaczniejszych dań należą flaczki, czyli tzw. maczanka przyrządzana na bazie schabu, karkówki, pieczywa i sosu kminkowego. Poza tym, należy tu wymienić kaczkę po krakowsku, zupę z gołębników czy kiełbasę lisiecką. Oprócz tego, słynnym daniem wielkanocnym jest barszcz biały. Trzeba tu wspomnieć o kapuście kiszonej, buchtach, bajglach, czyli żydowskich obwarzankach z makiem, sezamem, solą. Nie mniej smaczna jest kasza krakowska, małdrzyki oraz sernik wiedeński.
Przepis na małdrzyki krakowskie
Składniki:
pół kilograma półtłustego twarogu,
pół szklanki mąki pszennej,
pół szklanki cukru,
pół szklanki cukru pudru,
1 jajko,
pół szklanki oleju,
mały słoik konfitury jagodowej.
Sposób przyrządzenia:
W pierwszej kolejności mielimy twaróg przez maszynkę, dodajemy cukier kryształ i puder, jajko, mąkę i mieszamy aż uzyskamy gęstą masę. Tworzymy z masy placuszki i pieczemy na mocno rozgrzanym oleju przez ok. 4 min. Upieczone placuszki smarujemy konfiturą i posypujemy cukrem pudrem.
Przepis na kaszkę krakowską zacieraną na mleku
Składniki:
3-4 łyżki kaszki krakowskiej,
0,5 jajka,
sól,
2, 5 szklanki mleka.
Sposób przyrządzenia:
Na początku kaszkę trzeba połączyć z surowym jakiem i pozostawić w małych grudkach do przeschnięcia. Następnie gotujemy mleko, wsypujemy kaszkę i solimy. Gotujemy przez 10-15 minut, uważając, by nie wykipiała. Kiedy jest odpowiednio miękka, możemy przejść do jej konsumpcji.
Przepis na zupę z głąbików krakowskich
Składniki:
4-5 kiszonych głąbików krakowskich (tzw. sałata łodygowa),
1l wywaru z kości i włoszczyzny,
1szkl. śmietany,
2 łyżeczki mąki,
ok. 2 szkl. kwasu z kiszonych głąbików,
sól.
Sposób przyrządzenia:
Najpierw musimy zetrzeć głąbiki na tarce i dodać wraz z kiszoną wodą do wywaru. Następnie wlewamy śmietanę rozrobioną z mąką i gotujemy. Serwujemy razem z ugotowanymi ziemniakami albo ryżem.
Przepis na sos kminkowy
Składniki:
400 ml wywaru z kości lub mięsa,
10 dag cebuli,
tłuszcz,
3 dag mąki,
2 łyżeczki kminku,
sól,
pieprz,
przyprawa do zup do smaku,
karmel.
Sposób przyrządzenia:
Cebulę obieramy, następnie drobno kroimy, smażymy i dodajemy mąkę. Kolejno rozprowadzamy z zimnym wywarem i gotujemy przez 8 min. Dodajemy kminek, przecieramy, dodajemy karmel i doprawiamy sos.
Niezależnie od tego, czy wybierasz się na krótki wypad do Krakowa, czy planujesz dłuższą wycieczkę po Grodzie Kraka zachęcamy Cię do skosztowania pysznych małopolskich smakołyków.